Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Tunel Blanka ?? Orgány nekonají ?? Je cosi divného ve státě českém

Velmi bedlivě sleduji dění kolem výstavby tunelového komplexu Blanka v Praze (výstavba Městského okruhu). Začínám nabývat dojmu, že situace je neudržitelná

a řítí se do katastrofy, kterou budou zřejmě řešit soudy a policie. Bohužel. Nové a nové informace ukazují, že primátor Hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda začal hrát obrannou hru a chce svalit vinu na radního Noska a zastupitele Karla Březinu. Ta hra nemůže primátorovi vyjít. A on to ví.

Radní Nosek tvrdí, že problematiku tunelového komplexu Blanka je v gesci Odboru městského investora, který v rámci Magistrátu patří pod přímou řídící působnost Svobody. Ředitel Odboru městského investora Beránek byl zřejmě vybrán na základě doporučení primátora. Ale na to bychom se spíše měli zeptat pana Veverky nebo Hanče nebo Zámečníka. Jeden z nich to vědět bude . A možná i pan radní Richter by mohl potvrdit nebo vyvrátit jako to bylo s Beránkem.

Začal jsem trochu pátrat a zjišťovat informace. Podle mých zjištění může mít pravdu radní Nosek. Primátor totiž skutečně má pod sebou v gesci Odbor městského investora. To je zcela nezpochybnitelné. Tento odbor posléze je odpovědný za veškeré činnosti v rámci investiční akce Blanka. Radní Nosek, který má v gesci dopravu, by měl být odpovědný za koncepční rozvoj dopravy (tj. jakým způsobem bude probíhat rozvoj dopravy) a za problematiku Dopravního podniku. Jde tedy zejména o problémy spojené s koncepcemi, nikoliv s výstavbou. Navíc, do celé věci může spadat rovněž gesce radního pro infrastrukturu.

Svoboda zřejmě interpretuje věci, jak se mu vždy hodí. Mezi řádky se v rozhovorech dozvídám, že problematiku městského okruhu (kam spadá i Blanka) si na sebe stáhl sám Svoboda (reálnými činy, nikoliv papírově), a jakmile bylo jasné, že z toho bude zřejmě pořádný „průser“, rychle vycouval. Ale byl to údajně Nosek, který do všeho „hodil vidle“, protože nechtěl na Radě Hlavního města Prahy schvalovat zálohu pro Metrostav ve výši 2,5 mld. Tomu se nedivím, Nosek ani nechce již „bručet“ pokud by poskytnutí zálohy bylo trestné. Kde je skutečná pravda, to musí rozhodnout odborníci nebo k tomu povolané orgány. V těchto politických hrách však pan primátor zapomíná na jednu věc, bez ohledu na gesci je odpovědná cela Rada Hlavního města Prahy. Tady už nikdo nikoho „ neprohodí“, tady jsou odpovědni všichni. Pan primátor o tom nepochybně asi něco ví, když vypovídal na Policii v souvislosti s dodatkem ke smlouvám s firmou Haguess. Jak v posledních dnech uvedla média, hrozí všem členům Rady Hlavního města Prahy sdělení obvinění.

Případ tunelového komplexu Blanka musí mít nepochybně svoji dohru. Objevují se nové a nové skutečnosti, kterou jsou velmi závažné. Zajímalo by mě, proč se má např. zvýšit odměna za inženýring o 196 mil Kč, když původní cena byla stanovena jako pevná a to až do doby kolaudace tunelového komplexu. Mám informace o tom, že existuje materiál, který měl být projednáván na Radě Hlavního města Prahy, a podle kterého mělo dojít ke zvýšení pevné ceny o 196 mil Kč. Údajně to chtěli udělat formou jednacího řízení bez uveřejnění (jako s Haguess). Kdo do toho hodil vidle tentokrát nevím, ale zatím to nebylo realizováno. Ale tlak na realizaci prý je enormní. Ať se na mě páni radní nezlobí, ale toto už je moc.

 Je toto šetření? Je toto péče řádného hospodáře? Copak z nás někdo dělá blbečky? Pokud nějaká firma dá pevnou cenu, kde bere právo na zvýšení ceny o 196 mil Kč? Proboha, toto přeci není možné. Pokud někdo uzavře smlouvu a je pro něj nevýhodná, pak je to jeho problém. Naopak, město má benefitovat z pro ni výhodné smlouvy. Přeci není možné, aby toto bylo beztrestné. Nebo se mýlím? Asi by měl nastoupit pan Láska. Jenže ten se zřejmě chce zapojovat pouze pro podporu primátora, a nešel by asi proti primátorovi. I když jeho akce proti Nečasovi primátorovi asi moc nepomohla. Jenže těch nesrovnalostí s Blankou je mnohem více. Např. nedávno došlo k zadání kategorizace víceprací na Blance. Jak jinak, než jednacím řízením bez uveřejnění. Kategorizace bude stát Hlavní město Prahu další miliony. Ptám se, neměla toto dělat již najatá inženýrská společnost? Nebyly náhodou na nejmenovanou společnost převedeny veškeré investorské povinnosti, tj. nejen technický dozor? Pokud by se toto prokázalo, pak je nebezpečí trestní odpovědnosti celé Rady Hlavního města Prahy včetně primátora.

Já nechci být zlým prorokem, ale už mě někteří lidé štvou. Prostě jako občan Prahy říkám, běžte už od koryt někam… Už je toho dost. Legrace končí. Běžte se hádat jinam, a už ne za naše peníze. Je to pokaždé stejné, velká gesta, média, očekávání, a pak jeden „průser“ za druhým. Ať to dělají odborníci, ne politici.  I kdyby všichni byli křišťálově čistí, tak bude lépe, aby odešli. Hádají se tam, křičí na sebe, obviňují se. Jenže Praha potřebuje akceschopnost a budoucnost. Přijde mi, že primátor hraje na sebe a jde mu jen o mediální obraz a zřejmě i o odstavení některých spolustraníků. Jenže některým spolustraníkům Svobody půjde asi také o odstranění Svobody a Hanče. A kdo myslí na Prahu a její občany? Copak máme čekat, až se ODS v Praze vybije? Jak dlouho to potrvá?

Takto ne dámy a pánové, je čas na změnu.

Autor: Petr Pulec | sobota 9.3.2013 17:21 | karma článku: 14,88 | přečteno: 551x
  • Další články autora

Petr Pulec

Očkování potřebných??

Předesílám, že netrpím nenávistí k bližnímu svému, ani nezávidím očkovaným očkování. Jen se zamýšlím...

29.1.2021 v 12:04 | Karma: 22,97 | Přečteno: 793x | Diskuse| Společnost

Petr Pulec

Chcete v Praze jezdit MHD zdarma?

Stačí si srdceryvně postěžovat vedoucímu pražských revizorů, poplakat na správném místě a ono to půjde...

9.1.2021 v 9:49 | Karma: 15,69 | Přečteno: 944x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Pulec

Otevřený dopis pražskému radnímu pro dopravu a předsedovi dozorčí rady DP hl. m Prahy

Vážený pane Scheinherre, dovolte mi, abych jménem profesionálních řidičů a dalších zaměstnanců vznesl zásadní nesouhlas

24.10.2019 v 21:41 | Karma: 43,63 | Přečteno: 5271x | Diskuse| Praha a střední Čechy

Petr Pulec

Hřib primátorem, a proč ne?

Tak známe nové kandidáty do Rady HMP. Všude slyším, že to bude hrůza a běs a podobné věci. Já bych se těch nových lidí trochu zastal.

26.10.2018 v 16:32 | Karma: 11,67 | Přečteno: 534x | Diskuse| Politika

Petr Pulec

Je to o zdraví .......nás všech

Řeč je o řidičích městské hromadné dopravy v Praze ..a nejen tam. Řeč je o hazardování magistrátních úředníků...

2.8.2018 v 10:42 | Karma: 26,70 | Přečteno: 986x | Diskuse| Praha a střední Čechy
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Dostával jsem balíčky, ne peníze, řekl Bystroň ke kauze úplatků od Rusů

26. dubna 2024  16:37,  aktualizováno  16:50

Poslanec Alternativy pro Německo (AfD) Petr Bystroň v kauze možných úplatků od proruské sítě řekl v...

Wau, skvělé, úžasné. Podvodníci imitují známé weby, falešné jsou i komentáře

26. dubna 2024  16:39

Internetoví podvodníci zneužívají zavedené značky a snaží se tak z lidí vylákat peníze. Podvrhnuté...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit
Nespí vaše dítě? Přečtěte si, jak nespavost vyřešit

Nespavost a problémy se spánkem se v různé míře objevují až u 30 % dětí. Mohou se projevovat častým buzením, problémy s usínáním, brzkým vstáváním...

  • Počet článků 54
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 3261x
"Na Dvojce bydlím,pro Dvojku žiju"

Seznam rubrik